Redtop

ekološka vaba za zatiranje muh

Redtop je preizkušena, biološko neoporečna, kombinirana vaba za zatiranje muh. Deluje tako, da najprej privabi muhe rumena in rdeča barva pokrovnega dela, nato jih še v vodi raztopljen prašek (pongo), ki imitira vonj po razpadajočih organskih snoveh, ter zvabi v notranjost skozi majhno luknjico na konusni mrežici. Ko je muha v vabi ne najde več izhoda in pogine po naravni poti. Vaba je še posebej učinkovita zato, ker privablja samice, da bi vanjo rade odložile jajčeca. Po 25 dneh, ko je v vabi zadostna količina odmrlih muh, se v njej razvijajo celo ličinke.

Osnovna sestavina vabe je prašek (pongo), ki vsebuje na 1 kg snovi sestavine navedene v tabeli:

Sestavina Količina v g/kg
Ogljikohidrati 6,6
Protein 537,78
Maščobe 164,45
Vlaga 76,44
Natrijev klorid 28,44
Ethoxiquin 0,28
Pepel 4,44
Minerali 3,1
Aminokisline 10,86
Amonijakov sulfat 11,11
Kalcijev superfosfat 11,11
Vitamin (B skupine) 0,24
Kosti in ribje luske 145,09

Važna opomba:

  • ta proizvod ne vsebuje kemikalije z vsebnostjo pesticidov
  • ta proizvod je popolnoma netoksičen in nenevaren za vse žive organizme

Redtop je razvit in preizkušen v Južnoafriški republiki, kjer je problem muh še posebej izražen. Na Madžarskem, od koder ga nabavljamo tudi mi, je v uporabi, z izjemnimi rezultati od leta 2000. Madžarski uvoznik je leta 2000 pridobil vsa potrebna dovoljenja za uvoz po kriterijih EU. Pristojna ustanova mu je najprej izdala strokovno dovoljenje OEK št. 8011/130/2000.DDO na podlagi katerega je pridobil dovoljenje za distribucijo št. OTH 2514/2000.

Prednost vabe Redtop je v tem, da uničuje muhe po naravni poti, ostanek odmrlih muh lahko vržemo na kompost, ali v kanalizacijo. V kolikor ga vržemo v smeti, ga pred tem damo v plastično vrečko in zavežemo, saj oddaja močan vonj po razpadlih organskih snoveh.

Trajnost Redtopa je pri ustreznem skladiščenju do 10 let, vendar je priporočljiva uporaba do 5 let starosti proizvoda. Skladišči se v originalnem pakiranju, v zaprtem, hladnem in suhem prostoru, brez nevarnosti pozebe.

Enostavnost uporabe je še ena dobra lastnost Redtopa, saj ne zahteva posebne strokovnosti in posebne opreme uporabnika. Enostavno vsebino praškaste snovi stresemo v plastično vrečko vabe, dolijemo mlačno vodo (zaradi hitrejšega aktiviranja vabe), zapnemo rdeči pokrovček in jo obesimo v višini glave (cca. 170-180 cm). Vaba ne sme biti obešena bliže od 5 m od rojišča muh (da je muhe lažje opazijo) in najmanj 15 m od bivalnih prostorov, saj lahko širi neprijeten vonj. Pri stresanju praška v vabo je potrebno še posebej biti pozoren, da se vsebina ne strese na zunanji del rumenega pokrova, saj to zmanjša učinkovitost vabe, muhe se lahko ustavijo na pokrovu in ne silijo v notranjost vabe. Z naraščanjem vsebine odmrlih muh je potrebno doliti vodo, tako, da prekrije vsebino. Vaba deluje 4-6 tednov po aktiviranju, ki traja od 2-6 dni, odvisno od vremenskih pogojev. Nove vabe namestimo 2-6 dni preden zamenjamo polne, ali izrabljene vabe.

Redtop vaba ima pred drugimi sredstvi za zatiranje muh veliko prednost. Ne vsebuje ozonu škodljivih snovi, osnovna sestavina je pongo prašek, izdelan na podlagi naravnih, netoksičnih snovi. Poleg tega ima v primerjavi z drugimi sredstvi izjemen direktni učinek, saj ulovi in uniči na tisoče muh, indirektno pa prepreči razvoj na milijone muh s tem, ko privablja večinoma samice. Znano je, da se ob ugodnih razmerah domača muha (musca domestica) v sezoni razvije 10-12 generacij muh, vsaka muha pa zleže do 500 jajčec v enem zarodu. Obstaja teoretična verjetnost, da en par v sezoni ustvari 191.010x1015 zaroda. Seveda se to nikoli ne zgodi, kljub temu pa en par zarodi ogromno število muh, ki predstavljajo potencialno nevarnost za živali in človeka, saj prenašajo preko 100 povzročiteljev bolezni.

NOVI IZDELKI

METABOND TRUCK

METABOND MEGALENE PLUS

METABOND GT Plus

NAJBOLJ PRODAJNO

METABOND ECO